8.12.2016

Et tiedä paremmin

Yksi eniten vihaamistani lauseista on "no, sä olet tota mieltä nyt". Sen lannistavampaa lausetta on vaikea kuvitella. Se sanotaan usein sellaisten keskusteluiden lopussa, jossa vastapuoli on tuonut esille jonkun epäsuositun mielipiteen. Se sanotaan pää hieman kallellaan ja vähätellen. Sillä viestitään, että toinen voi olla tuota mieltä asioista nyt, mutta ajan kanssa huomaa olevansa hölmö ja tulee järkiinsä. Sen sanoja väittää tietävänsä toisen tunteet ja tulevaisuuden paremmin kuin toinen itse. Tai siltä se ainakin rivien välissä vastapuolelle kuulostaa.
Kaikki meistä ei kuitenkaan asetu normaalin muottiin. Silloin nuo kuusi sanaa sattuvat kovasti. Omat tunteet ja mielipiteet ovat meille kaikille tärkeitä ja tunne siitä, että olemme perillä omista haluistamme, tunteistamme ja tavoitteistamme on itsetunnolle todella merkittävä. Erityisen tärkeitä ja herkkiä ovat ne mielipiteet, jotka eivät noudata kaavaa ja joiden ääneen tunnustaminen on raskaampaa. Pahimpia asioita, mitä silloin voi sanoa ovat juuri nuo sanat. 
Mulle nuo sanat ovat tulleet usein vastaan keskusteluissa, jossa olen puhunut avoimesti siitä ettei mulle lapsien hankkiminen ole itsestään selvää. Päinvastoin, olen hyvin epävarma tulenko niitä koskaan haluamaan. Suhtaudun itse tähän tunteeseen kriittisesti ja yritän aika-ajoin aina tutkia onko siihen tullut jotain muutosta, jotten vain jonain päivänä havahda siihen että se on myöhäistä. Silti viimeinen asia jonka haluan joltakulta muulta kuulla on se, että mieleni voi vielä muuttua. Kyllä minä sen tiedän. Sen sanominen ei muuta mitään. Se saa minut tuntemaan oloni vain typeräksi. Mitä muutakaan minä voisin tehdä?
Enhän voi myöskään tuudittautua siihen ajatukseen, että jonain päivänä biologia tulee ja korjaa asian. En voi elää sen varaan, että joskus herään siihen että sisäinen biologinen kello raksahtaa käytiin. Eihän niin välttämättä käy. En voi luvata edes itselleni sitä. Lause "no, sä olet tota mieltä nyt" sisältää sen oletuksen ja lähestulkoon lupauksen, että sun mielesi tulee vielä muuttumaan.
Jos kyseinen lause meinaa karata huuliltasi, mieti paria asiaa 1) miltä susta tuntuisi jos joku sanoisi sulle niin 2) mikä saa sut sanomaa niin, pelottaako sinua tämä erilainen ajatusmaailma 3) voisitko vain sanoa sen sijaan jotain kannustavaa.
Erilaiset ajatusmaailmat ovat mykistäviä ja isot, erisuuntaiset mielipiteet voivat jättää sanattomaksi. Oli mielipiteet kuinka mykistäviä tai pelottavia tahansa, ystävän velvoite on tukea, ei epäillä. Ystävän velvollisuus on olla kuuntelemassa ja kunnioittaa toisen erilaistakin mielipidettä. Tuomitsevan "no, sä olet tota mieltä nyt"-lauseen sijaan voi kokeilla vaikka "vau, mielenkiintoinen ajatus. Vaikka olen ihan eri mieltä, ymmärrän että tunnet noin". Se ei olisi läheskään niin lannistavaa.
Jokainen meistä on erilainen, jokaisella meistä on myös niitä tunteita ja ajatuksia, joiden jakaminen on vaikeampaa. Hämmentyminen on inhimillistä, mutta aikuisen ihmisen pitäisi osata kunnioittaa myös toisen mielipidettä.

Torstait tuntuu olevan syvällisempiä.
Hyvää loppuviikkoa!
Puspus,
Sane

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti