30.5.2017

Huono ystävä

IMG_4404.JPG

IMG_4405.JPG

IMG_4406.jpg

Hyvä ystävä kuuntelee, hyvä ystävä ymmärtää ja hyvä ystävä auttaa. Huono ystävä on se, joka ei auta, kuuntele tai ymmärrä. Ja huono ystävä ei ole ystävä ollenkaan, vai onko? Saako välillä olla huono ystävä?
Ystävyyden vaihtokauppa on yksi yhteiskuntamme suurista kirjoittamattomista säännöistä. Se, että ollaan toisen tukena tarvittaessa ja voidaan luottaa siihen että vastavuoroisesti ystävä on tukenamme kun meillä menee huonosti. Muttei homma voi aina toimia niin aukottomasti. Joskus toisella ei ole mitään mitä vaihtaa. Silloin on vähän pakko olla se huono ystävä.
Ystävälläkin saa olla huonoja aikoja; niitä jolloin ei ole mitään annettavaa. Me olemme kaikki kuitenkin vastuussa ensisijaisesti omasta jaksamisestamme ja siitä että selviämme päivästä toiseen. Ystävyyden vaihtokaupassa oletus on se, että kumpikin tukee ja auttaa vuorollaan, mutta entäs ne kerrat kun molemmilla on vaikeaa samaan aikaan? Mistä apu silloin löytyy kun molemmat ovat henkisesti tontissa? Vaikka ystävänä kuinka haluaisi olla toisen tukena, joskus ei vain kykene.  Jos ei ole mitään annettavaa, ei silloin pidä alkaa jakamaan velaksi. On inhimillistä että joskus voimat ja ymmärryskyky loppuvat kesken. Ei ystäväkään ole yli-inhimillinen olento. 
Vaikka ystävänä tuntisi tarvetta vetää vaikka omat voimat miinukselle toista auttaakseen, ei se kannata. Useimmiten voi onneksi luottaa siihen, että ystäviä on useimmilla ihmisillä enemmän kuin se yksi. Sen lisäksi ovat vanhemmat ja muu suku. Ja jos juttukaverit ja tukijat meinaavat muuten loppua, nykyään myös ammattijuttelijat ovat helposti tavoitettavissa. Eivätkä ne ammatti-ihmiset välttämättä olisi huono vaihtoehto, jos murhetta riittää. 
Riskialtista huonona ystävänä olemisessa on se, milloinka huono ystävä lakkaa olemasta ystävä. Ei ole olemassa mitään kirjattua sääntöä siitä milloin ystävällä on oikeus närkästyä toisen tuen puutteesta. Kyllähän ystävän oman onnensa nojaan jättäminen vaikuttaa keskinäiseen luottamukseen, suhteen laatuun ja siihen kuinka tärkeänä toisen ihmisen elämässään kokee. Onneksi riskiä ystävyyden katkeamiseen pienentää se, että molemmilla on ollut vaikeaa ja se, että yleensä ihmisellä on tapana antaa anteeksi laiminlyönnit niille joita rakastaa.
Pus,
Sane

KUVAT: VV, Riiihimäen Lasimuseo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti