27.11.2018

5 Pahinta talousmokaani


Kun täältä nyt on alettu jakaa erilaisia neuvoja ja vinkkejä kuin norsunluutornista, niin koin enemmän kuin tarpeelliseksi korostaa sitä että en minä mikään nero ole. Ennemminkin "vaikeuksien kautta voittoon" tyyppiä. Ei sillä että minulla olisi ollut 10000 pikavippi kierrettä, ei sentään, mutta useampikin hölmöys on omassa taloudessa tullut tehtyä

1. Opintotukea turhaan
Ollessani opiskeluiden ohessa töissä samaan aikaan sekä Andritzilla ja Motonetissa en koskaan jaksanut vaivautua ilmoittamaan etten oikeastaan tarvitse lisäksi opintotukea, kun olen palkkatöissä. Se oli niin typerää, kuin voi olla. Vuoden päästä Kelalta tuli kirje jossa takaisin perittiin aikamoinen määrä opintotukea. Iso lasku omasta laiskuudesta. En saanut laskua maksettua heti, vaan jouduin jakamaan sen eriin noin puolelle vuodelle, jolloin se rasitti talouttani pitkään.

2. Liian kallis vuokrakämppä
Edellinen vuokra-asuntoni oli todella kiva, rivitalon päätykaksio. Asunnon vuokra oli ihan sopiva asuntoon ja sijaintiin nähden 620€. Vuokratessani en kuitenkaan ottanut huomioon sitä että asunnossa oli sähkölämmitys, joka nosti sähkölaskun 100€kuukaudessa ainakin talvisin. Riihimäellä sain pienenpää palkkaa ja verojen jälkeen siitä jäi käteen vain noin 1500 euroa kuussa, joten vuokra oli leijonaosa kaikista menoistani. Sen lisäksi maksoin vielä samaan aikaan opintotukea takaisin. Jos olisin asunut hieman vaatimattomammassa yksiössä, olisin voinut saada rahaa säästöön.

3. Ei säästöjä
Muksuna meillä merkittiin viikkorahat "pankkikirjaan", saimme päättää otammeko rahat vai säästämmekö niitä edelleen. Tuolloin olin mestari säästäjä, koska en kehdannut pyytää vanhemmiltani säästöjäni sillä ajattelin heidän pahastuvan siitä että käytin niitä. Lopulta minulle kertyi säästöön niin paljon että sain ostettua niillä rahoilla skootterin ollessani 14-vuotias. Sen jälkeen en ole säästänyt, ennen paria viime kuukautta. Kaikki mikä on tullut, on myös mennyt. Eniten kadun sitä että en avannut ASP-tiliä ajoissa/opiskellessani ja että kerran jo onnistuin säästämään sinne miltei tonnin, mutta päädyinkin lopettamaan tilin ja käyttämään rahat johonkin muuhun. Säästäminen on yllättävän kivaa ja on todella palkitsevaa siirtää rahaa talteen säästötilille tai arvo-osuustilille.

4. Auto
Rakastan autoani ja väitän aina etten pystyisi elämään ilman sitä. Totuus kuitenkin on että olen elänyt ilman sitä kuukausia ihan hyvin sen ollessa rikki. Itseasiassa olen elänyt jopa "paremmin" silloin kun autoni on ollut rikki. Olen kävellyt paikasta toiseen, vähentänyt ostoksilla käymistä ja käyttänyt julkisia päästäkseni kauemmas. Tälläkin hetkellä työmatkaa mulla on vain 15minuutin kävelyn verran, asun yhdessä miehen kanssa jolla on auto ja jonka kanssa pääasiassa teemme ne kaukomatkat ja ostoksilla käymisen. Nytkin voisin luopua autosta ihan hyvin, mutta kun en. Itseasiassa haluaisin uuden, coolimman ja kalliimman.

5. Muiden ajatuksista murehtiminen
Kun alan ajatella taaksepäin huomaan että olen maksanut hirveitä hintoja siitä että mielytän muita ihmisiä tai että elämäni näyttäisi muiden mielestä kadehdittavan kivalta. Huomaan itse kadehtivani enemmän nyt niitä ihmisiä jotka ovat vuosia säästäneet ja saaneet ostettua omakotitalon josta ovat pitkään unelmoineet, kuin niitä joilla on varaa ostaa se komein kakkupala kahvitreffeillä. Tällä hommalla on myös toinen puoli; se että en ole kehdannut kertoa kun on ollut vaikeaa. Vasta nyt kun kaikki on hyvin, pystyn puhumaan ja kirjoittamaan näistä jutuista avoimesti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti