15.11.2018

Rahafriikin (tai sellaiseksi haluavan) ensiaskeleet


Koska itse olen hautautunut viimeaikoina korvia myöten rahaan, en kuten Roope Ankka, vaan lueskellen, googlaillen ja jutellen kaikille mahdollisille aiheesta ajattelin nyt jakaa teille muutamat raha-intoilu-aloittelijan tärpit.

1. Lataa puhelimeesi Pivo-sovellus
Syötettyäsi Pivoon käyttötilisi pankkikortin tiedot saat helpon tavan seurata päivittäisiä, viikottaisia ja kuukausittaisia menojasi. Sovellus jopa jaottelee ne valmiiksi erilaisiin kategorioihin kuten asuminen, liikenne, ostokset, ruoka, viihde yms. Sovellus myös laskee keskivertokulutuksesi päivälle ja kertoo oletko ylittänyt vai alittanut keskikulutuksesi. Pivon avulla on helppo tarkkailla minne se tilille tullut raha kuukauden aikana katoaa.

2. Lue kevyttä kirjallisuutta rahasta ja herätä motivaatio
Raha on monelle mielenkiintoinen aihe, onhan se osa meidän kaikkien elämää. Silti en ollut aiemmin tullut paljoa lukeneeksi rahasta, säästämisestä ja sijoittamisesta, sillä ajattelin että raha on kuiva aihe enkä ymmärtäisi mitään. Onneksi nykypäivänä on paljon hyviä, normaaleille ihmisille kirjoitettuja kirjoja rahasta (näistä heitän lukulistaa erilliseen postaukseen), toistaiseksi paras löytämäni esimerkki näistä on Kaikki Rahasta -kirja.

3. Katso videoita, kuuntele podcasteja ja osallistu keskusteluun netissä
Itse aloitin säästämisestä/rahasta/sijoittamisesta oppimisen OP:n Sijoittajakoulun avulla. OP Sijoittajakoulu on kokoelma videoita joissa selitetään rahabisneksen tärkeimmät käsitteet ja vierailijat kertovat mielenkiintoisia kokemuksiaan. Joka jaksolle on eri teema. Sen lisäksi aloin töiden taustalla kuunnella erilaisia podcasteja, kuten Rikastamoa, Melkein kaikki rahasta-podcastia sekä Lily Talksin sijoittajan ABC:ta. Lisäksi kannattaa liittyä Facebookissa oleviin sijoittaja/raharyhmiin. Näistä naisille esimerkkinä Vauras Nainen-ryhmä jossa voi kysyä ja keskutella mistä tahansa talouteen liittyvästä, sekä Sijoitusnaisten sparrausboxi jossa on sijoituspuhetta naisnäkökulmasta.

3. Vaikket sijoittaisi (tai edes haaveilisi siitä), tee sijoitusssuunnitelma
Ensimmäinen osa sijoitussuunnitelmasta on oma taloussuunnitelma, jollainen jokaisella aikuisella ihmisellä olisi hyvä olla. Tekemällä suunnitelman saa selkeän käsityksen omasta varallisuudesta, omaisuudesta ja sen tulevaisuudesta. Sijoitussuunnitelmassa kehotetaan miettimään omia kulutustottumuksia ja kannustetaan keksimään säästökohteita. Toisessa osassa taas aletaan pohtia tarkemmin säästämistä ja sijoittamista. Mihin haluaisit säästää? Mihin tulet tulevaisuudessa tarvitsemaan rahaa ja miten saat säästettyä viisaasti? Mainio pohja omalle talous/sijoitussuunnitelmalle löytyy Pörssisäätiön sivuilta (aivan artikkelin lopussa).

4. Puhu ystäville ja tuttaville
Raha on yllättävänkin mielenkiintoinen ja vähän jännittäväkin puheenaihe, josta puhutaan edelleen liian vähän. Kannattaa aloittaa tutkiminen kaikkein lähimpää, saattaa olla että omaan tuttavapiiriisi kuuluukin jo joku salainen rahaekspertti, jolta voisit saada apua, tsemppausta ja komppausta. On paljon kivempaa harrastaa kimpassa ja jakaa innostus.

Lisäksi musta olisi mielettömän siistiä jos kommenttikenttään tässä blogin alla, tai facebook-sivulle tai vaikkapa instaan ilmestyisi uteliaita kysymyksiä tai tunnustuksia rahafriikkiydestä. Jaan myös mielelläni omia kokemuksiani, löydöksiäni, vaikka tietysti tulen kirjoittelemaan niistä tänne blogiinkin.


FACEBOOK  /  BLOGLOVIN  /  BLOGIT.FI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti