12.2.2019

Sijoittamalla jännitystä

Sijoitussuunnitelmani on ostaa vähän, sillä mikä on oikeasti ylimääräistä (ainakin näin alkuun) ja pitää kiinni siitä mitä olen ostanut. Toisin sanottuna varmasti yksi kuuluisimmista sijoitusstrategioista "osta ja unohda". Se on sopiva taktiikka tällaiselle laiskalle, tyhmälle ja aloittelevalle sijoittajalle. Tämä tarkoittaa sitä ettei mun tarvitse jatkuvasti vahdata osakekursseja, murehtia osakkeideni myymisestä tai oikeastaan pahemmin muistaa koko osakkeiden olemassa oloa.

Mutta minä teen niin kuitenkin. Tsekkaan kännykkäsovelluksestani osakkeideni "voinnin" päivittäin, paitsi tietenkin viikonloppuna jolloin pörssi on kiinni ja muutoksia ei tapahdu. Monina päivinä tarkistan tilanteen useampaan kertaan päivän aikana; aamulla kympin aikaan kun pörssi on auennut ja illalla seitsemän jälkeen kun päivä taas on pulkassa. Minun ei tarvitse, mutta minä haluan.

Osakekurssit on yllättävän jännittäviä ja vaikka aikeenani ei ole toimia vaikka tilanne olisi mikä, on silti kiva nähdä kuinka se oma saldo liikkuu ylös ja alas. Kaikkein kivointahan on nähdä kuinka se nousee. Pörssipäivä on myös meillä kotona miltei päivittäinen puheenaihe. Poikaystäväni, joka opetti minut sijoittamaan, kysyy usein että oliko tänään plussa vai miinus päivä ja minä kerron, vaikka usein hän vakoilee minun omistamieni osakkeiden tilaa tsekkaillessaan omaa salkkuaan.

Alussa suunnitelmanani oli sijoittaa vain turvallisesti rahastoihin, mutta aika pian arvo-osuustilin luomisen jälkeen aloin haaveilla ihan vain parista osakkeesta. En voisi olla tyytyväisempi siihen ratkaisuuni että ostan ihan vain pienesti osakkeita jotta näkisin miten niiden kanssa toimitaan. Omistan tänä päivänä kahden yhtiön osakkeita: Marimekon ja Rovion. Molemmat yhtiöt ovat täysin tunneperäisiä valintoja, molempia ihailen, molempien tuotteita käytän ja siksi halusin omistaa oman pikku palan näitä yhtiöitä.

Olen sijoittanut näihin osakkeisiin noin 150 euroa ja tällä hetkellä sijoitusteni arvo on noin 200 euroa. Tuo 50 euroa on tullut pitkälti Marimekon pitkän  nousun myötä. Tänään kuitenkin on erityisen jännittävä päivä, sillä Marimekon kurssi on tipahtanut jyrkästi. Syynä on se, että sijoittajia neuvova yhteisö Inderes on kehottanut sijoittajia myymään osuuksiaan sillä he eivät usko Marimekon kykyyn jatkaa kasvuaan tähän "täyden kympin" tahtiin. Niillä joilla on Marimekon osakkeissa kiinni isoja rahoja on todella jännittävä päivä ja monien päissä käydään varmaan taistoa siitä myydäänkö vai pidetäänkö.

Sijoitussuunnitelma on juuri näitä hetkiä varten. Se kertoo mitä pitää tehdä. Itse en aio osakkeitani myydä, vaikka paljon kiinnostaisi kokeilla miten sekin homma toimii. Minun suunnitelmani mukaan pidän pään kylmänä ja odottelen mihin tilanne kehittyy. Sitten kun olen 70 ja haluan lähteä Bahamalle, tarkistan onko siellä salkussa mitään nostettavaa. Onneksi tämän päätöksen pitäminen ei ole minulle pikkurahojeni vuoksi vaikeaa, mutta kylläpä on mielenkiintoista mitä nyt käy.

Ps. Kuvana kuvakaappaus salkkuni puolen vuoden menestyksestä parin viikon takaa, ennen syöksyä. Näytti hyvältä.


FACEBOOK  /  BLOGLOVIN  /  BLOGIT.FI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti