18.4.2019

Mitä yhtiökokouksessa tapahtuu?





Kävin eilen elämäni ensimmäisessä yhtiökokouksessa. Kyseessä oli Marimekon yhtiökokous Finlandia talossa. Yhtiökokoushan on kuuden kuukauden sisällä yhtiön tilikauden päätöksestä pidettävä kokous, jossa päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta sekä tilikaudella syntyneen voiton käyttämisestä.

Jännitin kokousta aika paljon ennalta, sillä minulla ei ole kokemusta mistään vastaavasta ja tuntui jotenkin hölmöltä mennä paikalle neljän omistamani osakkeen oikeuttamana. Turha kuitenkaan häpeillä, sillä jo yhdellä osakkeella osallistumisoikeushan on. Ja näin jälkeenpäin ajateltuna; eipä niitä osakemääriä kukaan siellä kysele.

Eilinen Marimekon yhtiökokous alkoi kello 14. Saavuimme Janin kanssa paikalle Finlandia taloon noin puoli kaksi, kävimme kirjautumassa saaapuneiksi ja saimme äänestyslippumme (yhtiökokoukseen ilmoittauduttiin ennakkoon netissä). Sitten menimme kokoussaliin.

Yhtiökokous alkoi hallituksen puheenjohtajan Mika Ihamuotilan avauspuheenvuorolla, jossa hän rennosti esitteli käsiteltävät aiheet. Sitä seurasi kokousprotokollaa kuten kokouksen puheenjohtajan, sihteerin, pöytäkirjan tarkastajien ja ääntenlaskun valvojien valinnat, sekä joukko muuta sääntömääräistä löpinää. Tuoleille oli jaettuna yhtiön tilinpäätös, sekä hieman lahjoja paikalle saapuneille sijoittajille.

Toinen osuus (ja se mielenkiintoisin) oli toimitusjohtajan katsaus, jossa Tiina Alahuhta-Kasko esitti katsauksen Marimekon vuodesta 2018 sekä joitakin tulevaisuuden visioita. Toimitusjohtajan katsauksessa käytiin läpi merkittävimmät taloudelliset luvut, yhtiön taloudelliset tavoitteet ja se miten ne on saavutettu. Alahuhta-Kasko kertasi myös Marimekon arvoja ja kertoi sijoittajille Marimekon tulevaisuudennäkymistä.

Kolmas osuus kokouksesta oli joukko erilaisia esityksiä ja päätöksiä, paljon sen nuijan koputtelua pöytään. Eli hyväksyttiin tilinpäätös, päätettiin ylimääräisen osingon maksusta, annettiin vastuuvapaus hallitukselle, päätettiin tulevan vuoden hallitus ja heidän palkkioistaan, sekä valittiin tilintarkastaja. Se kuulostaa paljolta, mutta näihin kaikkiin kysymyksiinhän esitettiin vastausta valmiina. Osakkailla olisi ollut mahdollisuus nostaa kättä, esittää vastaehdotus tai vaatia äänestystä, mutta tässä tapauksessa kaikki päätökset tehtiin yksimielisesti eikä äänestystä tarvittu. Marimekko on siis valmis jatkamaan seuraavalle vuodelle.

Kokouksen kesto oli noin tunti ja sen jälkeen päästiin kakkukahveille. Tarjolla oli suolainen mustatorvisieni-kakkupala sekä Brita-kakkua. Toimitusjohtaja ja hallitus kiersivät keskustelemassa sijoittajien parissa ja sain kehuja Marimekko-mekostani Mika Ihamuotilalta. Paikalla meidän lisäksemme oli pääosin eläkeläisiä, joilla ilmeisesti on paremmin aikaa osallistua iltapäivätapahtumaan tällälailla keskellä viikkoa. Kaikenkaikkiaan osallistujia oli noin 350.

Kokous oli mielenkiintoinen kokemus ja ylitti mielenkiintoisuudellaan omat odotukseni. Tosin kokemus ei ehkä olisi ollut niin erityinen jollei Jani olisi ollut treffiseurana ja jollei kokouksen jälkeen oltaisi vietetty Helsinki-päivää shoppaillen ja illallisella.


FACEBOOK  /  BLOGLOVIN  /  BLOGIT.FI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti