16.5.2019

Viisi sekuntia rohkeutta


Kaverillani on pelottavien juttujen varalle sanonta "se tarvitsee vain viisi sekuntia rohkeutta". Hän on napannut sen joltain hienolta ihmiseltä ja paljon on totuutta tuossa lauseessa. Lauseen idea on se, että kun jonkin asian saa aloitettua olemalla rohkeana sen viisi sekunttia on sitä sen jälkeen myöhäistä katua ja sitten se asia on laitettu alulle. Monissa asioissa se varmaan pitääkin paikkaansa. Voisin kuvitella että esimerkiksi benjihypyssä riittää se viiden sekunnin rohkeus että pudottautuu tyhjän päälle. Myös omaan neulakammooni se pätee, olla rohkeana sen aikaa että se eka pistos on tehty. 

Mutta sitten on monia juttuja jotka vaativat rohkeutta paljon pidempään kun sen viisi sekuntia. Joissa ei riitä että ylitetään vain se yksi este olemalla hetken rohkeita, vaan joissa sitä rohkeutta tarvitaan useampaan kertaan. Esimerkiksi työnhaussa ensin pitää olla rohkea ja lähettää hakemus, sitten ehkä pääsee työhaastatteluun jossa pitää myös olla rohkeana ja ensimmäinen työpäivä se vasta rohkeutta vaatiikin. Ja niitä juttuja on paljon; parisuhteet, uudet harrastukset, traumasta toipuminen ja niin edelleen. 

Sitä viiden sekunnin rohkeutta voi hokea onneksi itselleen useampaan kertaan. Muistuttaa itselleen että jokaisella pelon/jännityksen hetkellä pitää rohkaista mielensä vain viideksi sekuntiksi. Ummistaa silmänsä ja hypätä. Sen jälkeen se on ohitse. Se on aika lohdullinen ajatus.

Joskus mietin kuinka paljon vahinkoa olen aiheuttanut itselleni turhilla peloillani. Välttelin vuosia hammaslääkäriin menoa koska pelkään puudutuspiikkiä enkä suinkaan kestä yrittää ilman sitä. Erään pesäpallohaaverin jälkeen pelkäsin pallon iskua jonkin aikaa, enkä siksi pystynyt hetkeen harrastamaan tuota rakasta lajia. Aika usein olen jättänyt puhumatta jollekin tyypille koska olen pelännyt sanovani jotain typerää tai väärää. Ja sitten on tsiljoona asiaa joita olen jättänyt tekemättä koska pelkään etten osaa.

Jos sitä aina osaisikin olla rohkea tai rohkaista itseänsä uskomaan siihen viiteen sekuntiin, kuinka paljon enemmän sitä voisikaan tehdä?


FACEBOOK  /  BLOGLOVIN  /  BLOGIT.FI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti