5.12.2019

Palmuittakin paras!


Vaikka Marokossa olikin mahtavaa (lue edellinen postaus), täytyy kyllä sanoa että se avasi monin tavoin silmät myös sille miten mahtavaa on olla siellä vain käymässä turistina ja että onpa onnekas kun saa asua täällä Suomessa. Niistä palmuista huolimatta.

Ensinnäkin meillä on Suomessa niin puhdasta. Missään ei tarvitse miettiä uskaltaako vettä juoda, harvoissa paikoissa epäilyttää aterioida ja mäkkärin parkkista lukuunottamatta meillä myös kaupunkien kadut ovat todella siistejä. Marokossa tehdessämme päiväreissuja turistibussilla näimme aavikkoa joka oli täynnä roskaa. Sieltä täältä maan ja mullan seasta pilkotti jotakin muovijätettä. Se oli surullinen näky. Samoin kuin se mikä määrä roskaa meren rantaan huuhtoutuu aaltojen mukana.

Vaikka Suomessa olemmekin juroja emmekä liion höpise vieraiden kanssa, olemme me todella muita ihmisiä ajettelevaista sakkia. Jonotamme kaikkialle kiltisti, jotta jokainen saa vuoronsa oikeudenmukaisesti ja liikenteessäkin ajelemme pääosin sääntöjen mukaan emmekä tuuttaile. Matkallamme minulla meni useampaan kertaan hermot muihin turisteihin jotka eivät ymmärtäneet että voisi odottaa omaa vuoroaan päästä ottamaan jostain asiasta kuvaa vaan rynnivät päälle minkä ehtivät. Ja Marokkolainen liikennekulttuuri on sellaista etten kuunapäivänä tahtoisi ajaa siellä millään kulkuneuvolla metriäkään. No thanks.

Sitä paitsi se että vieraille ei puhuta tarkoittaa myös sitä ettei tarvitse tuntea oloaan ahdistelluksi. Suomalaisena nautin oman tilan ajatuksesta ja siitä että meille pahinta tyrkytystä mitä voimme kuvitella on ne "agressiiviset" sähkökauppiaat ostoskeskuksissa. Niille olisi hyvä oppitunti mennä käymään Marrakechin Medinassa ja opetella siellä kuinka asiakkaisiin otetaan kontaktia.

Kaikkein parasta Suomessa on turvallisuus ja tasa-arvo. Se ettei meillä tarvitse edes yksinäisenä nuorena naisena pelätä kävellä yksin kadulla, ei edes illalla. Tasa-arvo on kuulkaas aika mahtava asia. Marokossa huomasin ärsyyntyväni siitä Janilta kysyttiin aina kaikki; kun menimme syömään tarjoilijat halusivat Janilta tilauksen, kun menimme torille Janin kanssa haluttiin neuvotella hinnasta, eikä tätä tehty edes suureleisesti. Se vain oli heillä selkeästi tapana. Siksi se ehkä oli jopa ärsyttävämpää, kun he ehkä tiedostamattaan kohtelivat minua epätasa-arvoisesti.

Meillä on upea kotimaa.

Ja sitä taas juhlimme huomenna kättelemällä. Mikä ihana perinne. Tänä vuonna toteutamme Janin kanssa viimevuotisen haaveemme ja järjestämme oman pienen juhlavastaanoton meillä kotona kättelyineen kaikkineen. Toivottavasti sinäkin, siellä missä lienetkään muistat juhlistaa huomenna kunnolla tätä meidän mahtavaa maatamme.

FACEBOOK  /  BLOGLOVIN  /  BLOGIT.FI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti