4.2.2020

3 x rahajuttuja nyt


Kun tein pidemmän tauon jälkeen paluun blogin pariin 2018 marraskuussa, sain uuden innostukseni sijoittamisesta ja talouden hoidosta. Ajattelin silloin että tästä tulisi mun blogille nyt uusi teema. LUOJAN KIITOS niin ei käynyt ja blogi lähti siitä taas tuttuun tapaan rönsyilemään muille raiteille. "Luojan kiitos" siksi että kun kaikki menee hyvin niin noista asioista on aika vähän kerrottavaa, sijoittaminen ja säästäminen on loppujen lopuksi sujuessaan aika tylsää. Ei siihen sitten tarvitse enää keskittyä.

Ajattelin myös että olisin alkanut avaamaan sijoittamisen ja rahajuttujen jargonia asiaan tarkemmin perehtymättömille ja sillä tavalla innostaa myös muita muun muassa sijoittamisen pariin. About samoihin aikoihin eräs Pia-Maria alkoi kirjoittaa Mimmit Sijoittaa-blogiaan ja totesin että hän tekee sen paljon paremmin. Itseasiassa inspiraatio tähän postaukseen tuli siitä kun kuuntelin heidän podcastiaan ja hoksasin että olispa pitkästä aikaa kivaa puhella teille vähän rahasta.

3 raha-juttua josta haluan kertoa teille nyt:


1. Automatisoi
Pidin itseäni aiemmin aivan toivottamana säästäjänä. En ikinä saanut ikinä siirrettyä rahaa säästöön, eikä minulla oikeastaan ollut säästötiliäkään ja maksoin laskunikin usein vasta muistutuksesta. Hölmö minä. Ei pidä tehdä asioista itselleen liian vaikeaa.
Perustin säästötilin ja automatisoin homman niin että sinne siirtyy 100€ joka kuukausi, samalla perustin ASP-tilin ja sinne saman homman. Poikaystäväni opasti minua osaketilin avaamisessa ja sinnekin siirrän palkkapäivänä automaattisesti rahaa 50€. Kaikki säästämiseni on siis täysin automaattista.
Laskujen maksun olen osittain automatisoinut. Tunnistin suurimmaksi ongelmakseni sen että en maksanut laskuja heti avattuani ne, vaan jätin ne jonnekin lojumaan ja odottelemaan eräpäivää. Eräpäivän tullen en muistanut koko juttua enää tai en enää löytänyt kyseistä laskua. Nykyään kaikki laskuni tulevat mulle nettipankkiin E-laskuna, josta ne on helpompi muistaa maksaa. Voisin myös pistää ne menemään tililtäni automaattisesti, mutta haluan edes jonkin verran olla kärryillä siitä mitä maksan, milloin ja minne.
Tunne siitä että omat raha-asiat ovat vihdoin omissa hyppysissä hallussa on maailman paras, vaikka siihen ottaisikin hieman automaatioapua.

2. Sijoittaminen on tylsää, mutta ihan parasta
Kuten mainittu, mulla jokainen kuukausi siirtyy osaketilille Nordnetiin 50€. Olen ostellut tässä vuoden aikana sekä osakkeita että rahastoa, mutta enemmän sitä rahastoa. Rahaston ostelu on tylsää. Rahastossa raha on aikalailla turvassa ja pitkällä aikavälillä se tekee voittoa. Niinä vuosina (eli useimpina) kun rahasto tekee voittoa, se jakaa omistajilleen korkoa joka on siis lisää rahaa säästöjen päälle. Kun rahoja pitää vuosia rahastossa, sille korolle kasvaa korkoa ja rahapino kasvaa ihan huomaamatta. Lue tästä lisää Mimmit Sijoittaa-sivustolta tai kuuntele podcastista. En osaa heitä paremmin selittää.
Kun oma sijoitushorisonttini on hyyyvin pitkä ja olen sijoitusstrategialtani etana-tyyppiä, eli ostan osakkeita ja sitoudun niihin piiitkiksi ajoiksi, se tarkoittaa myös sitä että pörssin heilahdukset eivät aiheuta mulle kriisejä. Se tekee osakesijoittamisestakin aika tylsää.
Mutta on kyllä aika siistiä katsoa kuinka ne vuoden aikana tuonne arvo-osuustilille säästämäni 50€x12kk=600€ on kasvanut tuolla tilillä noin 27% eli suurinpiirtein 150 euroa. Jos olisin säästellyt niitä vain pankkitilillä niin tuota kasvua ei olisi tapahtunut.

3. Yritykseni
Saatiin Janin kanssa viime viikonloppuna viimein meidän firman nettisivut julkaisukuntoon (JEE!) ja paukautettiin ne lauantaina ihmisten ilmoille. Sivuihimme voi käydä tutustumassa osoitteessa www.lavlitmi.com. Meillä (virallisesti mulla) on siis oma toiminimi jonka kautta tehdään markkinoinnin kehittämisprojekteja, kuten markkinoinnin suunnittelua, sisällöntuotantoa, sähköpostikampanjoita ja sitten Jani hoitelee kotisivuprojekteja ja muita tietotekniikka-asioita joita minä en hanskaa.
Olen tästä ihan hirvittävän innoissani, vaikka meillä onkin vain yksi asiakas ja realistista kapasiteettiä ehkä kahdelle. Meidän yritys ei siis ole mikään rahasampo. Me tehdään tätä meidän päivätöiden ohella harrastuksena, koska tommosten juttujen parissa puuhastelu on meistä ihan mielettömän hauskaa.

Mitä teidän rahoille kuuluu?

KUVA: Pixabay
FACEBOOK  /  BLOGLOVIN  /  BLOGIT.FI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti