18.2.2020

Raha on suhteellista


Kävin viime viikolla pitkästä aikaa kampaajalla ja elämäni ensimmäistä kertaa värjäytin hiukseni ammattilaisella. Idea uudesta kampauksesta oli aika hetken mielijohde. Keksin ajatuksen aamusta ja iltapäivästä istahdin kampaajan tuoliin. Kun tuli maksun paikka, oli leukani loksahtaa sijoiltaan. 133 euroa on ihan järjettömän paljon rahaa!

Otetaan siis huomioon että tähän asti olen käynyt kampaajalla vain noin kerran viidessä vuodessa ja muuten leikannut hiukseni itse tai pyytänyt Viiviä apuun. Kampaajalle olen mennyt vain kun meidän aikaansaama tulos on ollut jotain sellaista jonka kanssa ei ole kehdannut töihin tai kouluun mennä. Myös hiusten värjäykset olen hoitanut kotona ja tähän saakka olen ajatellut että ne päälle kymmenen euron hiusvärit ovat kalliita.

Jotta järkytykseni aihe valkenisi teille vielä paremmin heitetään perään seuraava vertailu. Olen vuosia, siis oikeasti valehtelematta muksusta alkaen, haaveillut tästä Marimekon Kihlatasku-mekosta. Oikeasti vuosia. Mun äitini kummitädillä oli sellainen ja musta se on aina ollut maailman ihanin vaate. En ole koskaan ostanut sitä itselleni koska se on IHAN MIELETTÖMÄN kallis. Kyseinen mekko maksaa Marimekon sivuilla tällä hetkellä 120€. Tunnen nyt oloni ihan typeräksi, sillä sehän on vähemmän kuin tuo kinos rahaa jonka heitin menemään tuohon spontaaniin uuteen kampaukseen josta olin haaveillut niinkin pitkään kuin yhden päivän.

Ja mikä naurettavinta; tuo mekko kestäisi varmasti vuosia, ellei vuosikymmeniä. Mun kampaukseni karkaa mallistaan päivä päivältä. Hiukset kasvavat ja kohta tumman ruskeiden hiusten juureen ilmestyy vaaleanruskeaa. Vain muutaman viikon päästä olisi taas tehtävä niille jotain jotta ne pysyvät siisteinä.

Miksi rahaa on niin vaikeaa hahmottaa? Kun vilkaisin kampaamon hinnastoa ennalta, ajattelin että eihän tuo nyt paha hinta ole. Uuden kampauksen kaipuu, se että sitten varmasti näyttäisin huippumallilta ja se ettei sen eteen tarvitsisi itse tehdä mitään, sai minut sokaistumaan hinnalle. Vaikka hiukseni ovatkin nyt tosi upeat, pidän niistä todella paljon ja olen saanut niistä paljon kehuja, en voi olla miettimättä oliko tämä nyt todella kaikkien niiden eurojen arvoista.

Yritän perustella hankintaani sillä että istuin tuolissa toista tuntia ja kyllähän kampaajan pitää saada työstään palkkaa, sekä sen lisäksi tietysti värit ja muut vermeet maksavat. Kyllä hinta on aivan perusteltu. Eikä tämä valittaminen kohdistukaan lainkaan siihen. Kampaajat ovat alansa ammattilaisia ja ansaitsevat palkkansa. Minua vain tuohduttaa se että tuossa hiushetken huumassa hukkasin oman rahantajuni ja olen varma että näitä hetkiä on varmasti enemmänkin.

Olen kuullut muutamista sijoitus/säästämisblogeista vinkin, jossa aina kun ostetaan jotain typerää ja pinnallista siirretään ostoksen summan verran rahaa myös säästötilille. Sillä tavalla saa tavallaan pestyä oman tuntonsa puhtaaksi ja ehkä myös pinnallisten hankintojen kynnys kasvaa kun hintaa ostokselle tulee periaatteessa tuplaten. Aion ottaa tämän käyttöön saman tien, jos se vaikka putsaisi omantuntoni.

KUVA: Pixabay
Muokkaus: Itse

FACEBOOK  /  BLOGLOVIN  /  BLOGIT.FI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti