1.7.2024

Saana suosittelee: Äänikirjat

Otetaan jatkoa Saana suosittelee -sarjaan! Olin ennen vannoutunut fyysisten kirjojen kannattaja, enkä juuri voinut kuvitellakaan siirtyväni äänikirjojen pariin. Nykyisin, kun taitan työmatkaa autolla kolmena päivänä viikossa 40 minuuttia suuntaansa, olen löytänyt äänikirjojen ihanuuden ja minusta on tullut Storytelin suurkuluttaja ja kuuntelen kirjoja työmatkojen lisäksi lenkeillä, iltasatuina, kokatessa ja siivotessa. Niinpä ajattelin, että voisin tässä jakaa muutamia äänikirjasuosituksia kesän reissuille.


Lotta Hinta - Elämäni vuoret 1 ja 2

Rakastan katsoa dokumentteja, joissa ylitetään itsensä esimerkiksi valloittamalla vuoria, ylittämällä valtameriä tai tekemällä jotain muuta "suurta". Elämäni vuoret -kirjat ovat olleet tätä audio-muodossa. Lotan vuorten valloituksista kertovia päiväkirjamaisia kirjoja rytmittävät äänikirjoissa Lotan itsensä vuorilla äänittämät ääniviestit. Kirjoissa tuodaan myös hyvin esille kaikki se työ, mikä vuoria valloittaakseen on tehtävä arjessa ja kotona, sekä millaisia uhrauksia laji vaatii.


Älä sano että rakastat 

Raakel Lignellin omaelämänkerrallinen teos vie mukanaan ja nostaa vahvasti tunteita. En voi kirjasta hirvittävästi spoilaamatta kertoa juuri mitään, mutta sanonpa vaan että erilaisten kulttuurien yhteensovittaminen parisuhteessa voi johtaa vaarallisiin paikkoihin. Lähestulkoon uskomaton tarina, jonka kuuntelua kyllä suosittelen. 


Naisia jotka etsivät suurta tulta

Olen kerrankin kirjatrendien aallon harjalla, kiitos ystäväni Viivin. Hän suositteli minulle tätä mainiota kirjaa ja kyllä kannatti ottaa tästä vinkistä vaari. Tässä kirjassa käydään läpi arvostettujen suomalaisten taiteilijoiden huomiotta jääneiden puolisoiden tarinoihin ja siihen miten he ovat usein uhranneet oman taiteensa menestyneemmän puolison taiteen tukemiseen. Kirja avaa myös hyvin silmiä sille, kuinka paljon naisen asema on Suomessa parantunut ihan jo viimeisenkin vuosisadan aikana. Kirja nostaa myös akuutin halun tarttua kynään, siveltimeen, alkaa suunnitella ryijyjä tai ryhtyä runoilemaan!


Vaimoni vasen rinta ja muuta sairasta

Kirja, joka kertoo syöpään kuolevan naisen ja hänen puolisonsa tarinan, ei pitäisi olla kirja, jolle on pakko nauraa ääneen. Mutta niin se vain on. Tämä kirja on ehdottomasti paras kuolemisesta ja sen vierestä seuraamista käsittelevä kirja, jonka olen kuunnellut tai lukenut. Kirjassa kerrotaan samaan aikaan päällekäin sekä syöpää sairastavan vaimon, että sairautta vierestä seuraavan miehen tarinaa vanhojen blogikirjoitusten avulla. Kirjassa käsitellään syöpää ja kuolemaa ihanan hauskasti, mutta samaan aikaan mitään kaunistelematta.


Seuraavana Tampere ja Tampereella rempallaan

Tässä on kaksi kesä-äänikirjaa vailla vertaa! Toki voi olla että olen sydämeltäni tamperelaisena hieman puolueellinen tuomari, sillä nämä kirjat hemmottelevat jokaista mansesterin tuttua Tampereen murteella, tutuilla tapahtumapaikoilla ja muilla manselaisilla ilmiöillä. Näiden fiktio-kirjojen pääosassa seikkailee Roosa, nuori tamperelainen nainen, jolla on epäonnea miesten kanssa. Kirjat ovat todella kepeää hömppää ja todella koukuttavaa kuunneltavaa. Olen kuunnellut molemmat jo kahdesti. Jos itse kirjoittaisin kirjan, jotain tällaista se luultavasti olisi! 


Auschwitzin kätilö ja Auschwitzin kadonneet lapset

Kuuntelin näistä kahdesta kirjasta tuon jälkimmäisen osan ensiksi ja varmistaessani googlesta, ettei varmasti ollut kyseessä tositarina, sain tietää että kirjalle on olemassa edeltävä osakin. Auschwitzin kätilö -kirja on minulla vielä kesken, mutta rohkenen jo suositella sitäkin. Ensimmäinen kirja kertoo nuoren juutalaisen naisen fiktiivisen tarinan hänen omasta ja läheisten näkökulmasta. Tarina on rakennettu niin, että se laajasti kuvaa oikeita historiallisia tapahtumia. Hieman joudun spoilaamaan, kun kerron että jatko-osassa tuo ensimmäisen kirjan nuori nainen etsii yhdessä adoptiotyttärensä kanssa biologista tytärtään, joka häneltä ryöstettiin Auschwitzissa. Jälkimmäisessä kirjassa tarina nivoutuu taas tiukasti yhteen historian kanssa ja kirjassa käydään läpi itä-ja länsi-Saksan ja eritoten itä- ja länsi-Berliinin ja muurin historiaa. Erittäin koukuttavia äänikirjoja nämäkin.


Kaikki yllämainitut kirjat olen kuunnellut Storytelin kautta. Hyviä "luku"hetkiä!