12.9.2024

Syyskuu on paras aika aloittaa uutta

Kuuntelin perjantaina kotimatkalla pitkästä aikaa Mel Robbinsin podcastia. Myönnän olleeni hieman hypessä hyvän työviikon jäljiltä, mutta kuunneltuani Melin viimeisimmän jakson, olin suorastaan liekeissä. Innostus suorastaan kuplusi sisälläni ja nyt haluan jakaa tämän innostuksen teidän kanssanne.

Melin viimeisimmässä jaksossa käsitellään sitä, kuinka syyskuu on itseasiassa kaikkein paras aika tehdä lupauksia itselleen ja käynnistää muutoksia. Se kunnia yleensä annetaan uudelle vuodelle, mutta kuten Mel niin mainiosti toteaa, sehän on todella huono aika tehdä mitään muutoksia! Ainakin Suomessa, jossa eletään pitkää talven pimeyttä ja ulkona on kylmää ja ikävää. Ei paljon tee mieli aloittaa uutta juoksuharrastusta.

Syyskuu on usein vielä oikein kaunista aikaa, olet juuri tullut levänneenä töihin kesälomalta ja kesän ennakoimattomien menojen ja kiireiden jäljiltä olet valmis palaamaan rutiineihin JA luomaan uusia rutiineja. "Back to school" kuten Mel sanoo, on ilmiö myös ei-koululaisten elämässä. 

Kuuntelin jaksoa ja ajattelin koko ajan "AIVAN"! Teen joka vuosi uutena vuotena jonkinlaisia tavoitteita vuodelle, mutta jätän täysin hyödyntämättä tämän vuoden toisen taitekohdan, joka todellakin vertailussa vaikuttaisi paremmalta hetkeltä toteuttaa sellaisia muutoksia, jotka vaativat sitoutumista ja hieman vaivaakin. 

Mel kehottaa kaivamaan neuleet ja viltit kaapista, ottamaan kurpitsalaten käteen ja kaivamaan esille muistion, johon kirjata tavoitteet syksylle. Nämä tavoitteet pitäisi kirjata ylös ja mieluiten vielä positiivisessa muodossa "aion aloittaa" eikä siten että jotain pitäisi lopettaa. Olen joskus tehnyt vastaavaa. Kirjannut ylös miellekartan ja haaveet tulevalle vuodelle, mutta olen huomannut että se paperi hukkuu pian, eikä se ole mukana arkipäivässäni. Jokin vuosi sitten tein itselleni puhelimeen taustakuvan, jossa on listattuna kuvina asioita joita toivoisin elämääni enemmän. Nyt tuli aika päivittää se.

Haluan myös jakaa tänne asioita, joita aion aloittaa. Aloitin jo elokuun puolella ystäväni Viivin kanssa uuden joogaharrastuksen, olen jo kuukauden päivät syönyt enemmän kasviksia ja marjoja. Haluaisin vielä palata kirjoittamaan tänne säännöllisesti, alkaa käydä uimassa torstaisin ja haluaisin saavuttaa jälleen rahatasapainon. 

Sitten haluaisin olla myös hieman kapinallinen. Mel sanoo, ettei tätä syyskuun taikaa saisi tuhlata työasioihin. Mutta, minä haluaisin hyödyntää tätä myös oman ammatillisen itsetunnon kehittämiseen. Haluaisin aktiivisesti alkaa kehittämään niitä asioita, joissa koen vielä ahdistavaa epävarmuutta (yes, Google Ads ja Analytics that's you!) ja ottaa niissä asioissa voittoja itsestäni. Olenpa niinkin kapinallinen, että sanon seuraavankin: haluan lopettaa sen ajatuksen, että olen huijari enkä osaa mitään. Se ei ole totuus. 

Mutta se ei ole se ajatus, johon haluan päättää tämän kirjoituksen. Voitko lukea pari ekaa kappaletta uudelleen, tai ehkä jopa kuunnella Melin jakson (löytyy myös Spotifysta) seuraavalla lenkillä, automatkalla tai kokatessa? Suosittelen sitä todella lämpimästi. Kukapa meistä ei tarvitsisi uutta innostusta tähän syksyyn?


<3