19.5.2024

Käymme kaupassa sunnuntaisin

Iso muutos voi olla pieni muutos. Meidän arjessamme tapahtui iso muutos vuoden vaihteessa. Kyseessä ei ollut uuden vuoden lupaus, vaan uusi rutiini joka sattui vain osumaan juuri vuoden vaihteeseen. 

Aloimme käydä kaupassa sunnuntaisin.

Tai oikeastaan homma alkoi siitä, että päätimme alkaa suunnitella viikon iltaruuat jo hyvissä ajoin ennakkoon, merkitä ne kalenteriin ja sitten käydä ostamassa kamppeet kerralla koko viikoksi. Siksi päiväksi valikoitui vahingossa sunnuntai, sillä meidän arki-illat olivat vuoden alussa hyvin pitkälle bookattuja ja halusimme juuri niiltä illoilta vapauttaa aikaa.

Latasin Epson Suomi:in Instagramista vuoden 2024 tyhjän kalenteripohjan, jossa on paljon tilaa merkinnöille. Printtasin niitä vuoden verran valmiiksi. Sitten kliksuttelin Valion sovellukseen eri reseptejä säilöön "arjen pikaiset" ja "viikonlopun roastit" -kansioihin. Tein myös itselleni puhelimeen listan eri ruuista, joita meillä on ollut tapana kokkailla.

Sitten sunnuntaisin laadimme viikolle ruokasuunnitelman, hyödynnämme ruokalistaa ja Valion sovellusta ruokien keksimisessä (ja jätämme yleensä yhden noutoruokaillan viikkoon) ja kun ruokalista on valmis, näpyttelemme tarvittavat aineet S-ostoslista-sovellukseen ja lähdemme kauppaan. 

S-ostoslistalle haluan omistaa oman pienen kappaleen. Sovelluksessa voi siis valita lähimmän S-kauppansa (meillä Hyvinkään Prisman) ja kliksutella ostoslistan sinne tai skannata kotoa tuotteiden viivakoodeista täydennykset. Sovellus järjestelee listan myymälän hyllyjen mukaan, kertoo tuotteiden saatavuuden ja laskee ostoslistalle summan. Ostoslistan voi helposti jakaa myös puolisolle/ystävälle ja voitte molemmat käyttää listaa samaan aikaan. Meillä esimerkiksi on jaettu ostoslista, jota päivitämme viikoittain. Listaan on helppo merkitä mitkä tuotteet on kerätty ja samat tuotteet voi aktivoida uudelleen seuraavalle kerralle.

Sitten vielä yksi kappale ylistystä sille seinäkalenterille. On todella hyvä kirjoittaa ne ruokasuunnitelmat ylös kalenteriin, josta on helppo tarkistaa mitä milloinkin oli suunnitelmissa syödä, tai inspiroitua vanhoista ruokamerkinnöistä. Sen lisäksi kalenteriin voi merkitä yhteiset ja erilliset treenit ja muut menot. Me merkitsemme kalenteriin myös lakananvaihto- ja imurointipäivät. 

Tämä uusi rutiini on tuonut todella paljon mielenrauhaa. Vaikka kuulostaakin ankealta alkaa varautua viikkoon jo sunnuntain lepopäivänä, on se aika ihanaa kun voi aloittaa viikon niin että kaikki on valmiina. Illoistamme on vapautunut paljon aikaa, kun ei tarvitse ravata päivittäin kaupassa tai taistella siitä mitä kokataan. Myöskin noutoruuan määrä, sen turhat kalorit ja siihen kulutetun rahan määrä on vähentynyt rutkasti. 

Parasta tässä on kuitenkin se mielenrauha, joka tulee siitä että edes jokin asia arjessa on valmiiksi mietitty :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti